Restaurering av kranen och rälsbanan
Kort historik: Rälsen la man i samband med bygget av stenpiren i slutet av 30-talet. Rälsen gick från sågen, ovanpå stenpiren och sedan ned i vattnet. På rälsen hade man två trallor som användes till att dra upp och sätta ned båtar, fiskeredskap och virke. Eftersom rälsen gick ned i vattnet gjorde isen på vintern att rälsen behövde repareras varje år. Föreningen investerade i en kran som tillverkades 1957 av Bröderna Olssons mek verkstad i Sibbhult. Kranen skulle ersätta räls och trallan. Kranen användes i några år för att sätta ned och ta upp båtar, fiskeredskap mm. I början på 60-talet började man använda båtvagnar i stället för kranen.
Kranen och rälsen är idag unika och sällsynta konstruktioner i Luleå kommun och skärgård. För att dessa ska bevaras och fortsätta att vittna om platsens historia och hamnens utveckling behöver både kranen och rälsen restaureras.
Projektets mål: Kranen och rälsen är viktiga värdebärare för både förståelsen av hamnen som helhet och fiskets historiska betydelse i området. Konstruktionerna bidrar till att spegla platsens historia, utveckling och kontinuerliga nyttjande. Genom en restaurering av kranen och rälsbanan kan dessa bevaras till framtiden.
Tidplan: Kranen restaureras under 2025. Kranen plockas ned och sätts upp under vintern då istjockleken är ca 70 cm. Kranen borstas, slipas och målas med linoljefärg i samma kulör som tidigare. Rälsbanan restaureras under 2026. Nuvarande slipers, trall och räls plockas bort från vaktstugan till kranen. Grus fylls på piren. Nya slipers och trall behandlas med roslagsmahogny och läggs ut på piren. Räls och rälsspikar återanvänds.