Kallax by

Kallax by ligger ca 1 mil söder om Luleå och är en av Norrbottens äldsta fiskebyar och är förknippat med mångårig tradition av surströmmingstillverkning. Ortnamnet Kallax tros vara av finskt ursprung och härleds till begreppet Kalalaxi/lahti som betyder fiskviken. Den äldsta bebyggelsen som är känd är från 1400-talet.

Fisket

Yrkesfisket har spelat en stor roll i Kallax. Böndernas laxfiske i Kallax, år 1568 gjordes med tre båtar och tolv nät. Längre fram fiskade man strömming, sik och löja med not. Laxmockorna blev vanliga redskap på 1700-talet. I skattelängder från 1500- och 1600 talet ser man att fisket var betydelsefullt. De som fiskade ägnade sig även åt säljakt. Under början av 1900-talet fanns det ett tjugotal yrkesfiskare och säljägare i Kallax. Med tiden har antalet yrkesfiskare minskat och idag finns ingen kvar i Kallax. Dagens yrkesfiskare på Junkön i Luleå skärgård har släktskap med vissa av Kallaxborna. I början på 30-talet började man att förädla fisken i Kallax by. Då fiskades i varje gård och saltades i sjöbodar. Byborna levererade saltströmming till Luleå Fiskeförening. Luleå Fiskförening tog beslut om att bygga ett fisksalteri i Kallax som uppfördes i början på 1940-talet. I början tillverkade man saltströmming för att 1951 övergå till att tillverka Kallax surströmming. 1982 flyttades tillverkningen av Kallax surströmming till Storön i Kalix. Idag fiskar kallaxborna strömming för att tillverka Kallaxbornas egen surströmming, med namnet Grand Kallax.

Fiskehamnen

Från början fanns det en ojämn stenläggning med landgång som fungerade som hamn. Hamnen började byggas 1933 efter att den gamla stenkistan rasat samman efter islossning en vinter. Man började med att höja och förlänga piren, stenarna kom från stengärdesgårdar i byn. Hamninloppet muddrades och man byggde två träbryggor till båtplatserna. I samband med att stenpiren byggdes anlade man en räls. På 50-talet satte man upp en kran ute på piren. Eftersom båtvagnar inte var uppfunna använde man sig av en vagn som gick på räls från vattnet till sågen på totalt ca 200 meter. Från början använde man räls och trallan till att ta upp och sätta ned båtar samt ta upp fisk, fiskeredskap och virke. Rälsen har förkortats efter att dess ursprungliga funktion försvann och är idag ca 100 meter lång. I slutet på 50-talet satte man upp en kran som bland annat ersatte trallan. Kranen användes för sjösätta båtarna. Kranen är tillverkad 1957 av Bröderna Olssons mek verkstad i Sibbhult. (idag Haki) Högsta last för kranen är 2000 kg.Räls, tralla och kranen finns bevarade än idag men är i behov av restaurering.

Sjöbodar

Det finns idag kvar sju äldre sjöbodar som användes vid fisket. Hösten 2008 byggdes nya sjöbodar mot vattnet.

Vaktstuga

En gemensam vaktstuga sattes upp tillsammans med Kallax skärgårdens samfällighetsförening, KSSF under 1990-talet.

Kallax Fiskehamnsförening

Den 10 juli 1937 genomfördes mötet för att bilda Kallax Fiskehamnsförening. 32 bybor anmälde sig att vara med i föreningen med en insats av 5 kr. Till styrelse valdes N.H Nilsson, Hugo Lundström och Emil Larsson. Suppleanter N.A Öström, Helge Pettersson, J.F Larsson.Kallax Fiskehamnsförening bildades 1938. Föreningen består idag av ca 115 medlemmar i huvudsak boende i Kallax by med omnejd.

Fyrens tillkomst i Kallax fiskehamn

Det började med att Kallax blev utsedd till årets by år 2000 och blev tilldelad en summa pengar av Luleå Kommun. På ett möte med Kallax intresseförening bestämde föreningen att vi skulle bygga en välkomstskylt vid infarten till Kallax som på något vis skall ha anknytning till byn. 14 augusti 2003 var fyren klar

Kranens i Kallax

För 50 år sedan lanserades det första typgodkända ställningssystemet i landet, det kom från Haki i Sibbhult. I dag går 60 procent av produktionen på export och företaget gör sig gällande på flera håll i världen. Haki har hittat nya vägar. Kristiansstadsbladet 31 januari 2006 23:29.

Hakis produkter finns i dag över hela världen. Byggnadsställningen, som var en revolutionerande produkt då den lanserades för 50 år sedan med ett system med balkar som hakas i spiror, står sig och är fortfarande företagets huvudprodukt. 1956 lanserades HAKI-systemet vid Stockholmsmässan och fick Arbetarskyddsstyrelsens första typgodkännande. Systemets upphovsmän var Agne och Olle Olsson som drev Bröderna Olssons mekaniska verkstad som 1968 blev HAKI, en av världens ledande leverantörer av Safe Access Solution.

Kallax Hamnförening investerade i en kran som tillverkades 1957 av Bröderna Olssons mek verkstad i Sibbhult, (idag Haki) Högsta last för kranen är 2000 kg. Kranen skulle ersätta räls och trallan. Kranen användes i några år för att sätta ned och ta upp båtar, fiskeredskap mm. I början på 60-talet började man använda båtvagnar i stället för kranen. 

Kranen och rälsen är idag unika och sällsynta konstruktioner i Luleå kommun och skärgård. Kranen och rälsen är viktiga värdebärare för både förståelsen av hamnen som helhet och fiskets historiska betydelse i området. Konstruktionerna bidrar till att spegla platsens historia, utveckling och kontinuerliga nyttjande. Genom en restaurering av kranen och rälsbanan kan dessa bevaras till framtiden.

Kallax Hamnförening har ansökt och fått beviljat Kulturmiljöstöd för restaurering av kranen och rälsbanan. Under 2025 kommer kranen att restaureras och under 2026 restaureras rälsbanan.